קוסקוס צמחוני .
המנה של יום שלישי ….
חשבתם פעם למה אוכלים קוסקוס ביום שלישי ?
אפילו יש מסעדות שבתפריט הקוסקוס הוא בימי שלישי …
בחלק ממדינות צפון אפריקה ( בכוונה לא מציין יש רגישות בנושא מקורו של הקוסקוס )
המאפיות היו סגורות בימי שלישי וסולת הייתה הפחממה יחידה נגישה וטעימה
מכאן נולד "הקוסקוס של יום שלישי " מסורת שנשתמרה גם בארץ ע"י העולים ממדינות אלו .
ובכן מה יש בגרגרי הסולת המאודים האלו שכולם כל אוהבים ?
הקוסקוס כבר מזמן חוצה עדות ומגדרים ותפס לו מקום של כבוד בין מנות הדגל של המטבח הישראלי.
אין ספור וורסיות יש להם לגרגרים התופחים הללו חלבי , בשרי , מתוק , פיקנטי , טבעוני וכן הלאה .
אז מה צריך ?
לקוסקוס:
1 ק"ג סולת
1 כוס שמן
1 כפית כפית מלח
או פשוט לקנות קוסקוס מוכן ( בתחתית המתכון יש המלצה , רמז לא הרבה משתנה :))
למרק הירקות:
1 כוס גרגרי חומוס
ירקות שורש על פי בחירה חתוכים גס
1 כוס ציר עוף
1 כף שמן
3 קישואים, חתוכים גס
500 גרם דלעת חתוכה לקוביות
2 גבעולי סלרי, חתוכים
4 כפות שמן , 1 מלח ,1/2 פלפל לבן , 1/2 כורכום , 1 כף אבקת מרק עוף
( אם משתמשים בציר עוף / בקר אין צורך בשמן ובאבקת מרק עוף )
אופן ההכנה
מכינים קוסקוס
שמים סולת בקערה גדולה ויוצקים שמן תוך כדי ערבוב לספיגת השמן
מוסיפים כפית מלח תוך כדי ערבוב בידיים ובמקביל יוצקים 2 כוסות מים.
ממשיכים לערבב ולמולל את הסולת עד לקבלת גושים / פירורים
מביאים לרתיחה ליטר מים בסיר אידוי( קוסקוסייר )
מעבירים את הסולת לחלק העליון של הסיר ומניחים על המים המבעבעים.
מכסים ומאדים כחצי שעה.
מעבירים את הסולת לקערה גדולה. מוסיפים 3 כוסות מים בהדרגה ומפוררים את הסולת בעזרת האצבעות, מרתיחים שוב את המים ומחזירים את הקוסקוס לאידוי של חצי שעה נוספת.
מעבירים את הסולת לקערה גדולה ויוצקים מים , כדאי לוודא שהסולת סופג את המים ולא הופך להיות נוזלי מידי לכן חשוב להוסיף את המים בהדרגה להמתין עד שהסולת מתקררת מעט ומנפים בעזרת נפה גסה לקערה.
המרק :
מבשלים גרגרי חומוס שהושרו לילה בסיר עם ליטר מים באש בינונית כחצי שעה
מוסיפים ירקות שורש :
גזר , תפוח אדמה, בצל, 4 שיני שום שלמות וקלופות ומבשלים עוד כחצי שעה .
מוסיפים את שאר הירקות ומבשלים עוד כ- 20 דקות או עד שכל מרכיבי המרק רכים מספיק ומוכנים לאכילה .
מוסיפים את המלח והתבלינים ומבשלים כ־10 דקות נוספות תוך כדי טעימות ותיקון במידה ונדרש ומורידים מהכיריים. מגישים לצד הקוסקוס.
הגרסה המהירה :
ל-5-7 מנות צריך ½2-1 שקיות קוסקוס אינסטנט. שמים בקערה.
מוסיפים שמן ותבלינים ומערבבים היטב יוצקים כוס מים רותחים על כל כוס קוסקוס, מערבבים שוב, מכסים וממתינים 10-15 דקות.
המרק בדיוק אותו דבר .
טיפ :
הקוסקוס היא מנה כבדה ומהבילה , אפשר לרענן אותה בזמן ההגשה עם הוספת ירק טרי כגון : בצל סגול , פטרוזיליה קצוצה , פלפל חריף חי ,רבע לימון יחד עם המנה לסחיטה ישירה – כל אחד על פי טעמו