מרקים רבותי זה כל הסיפור …
מיד עם טיפות הגשם הראשונות נשלפים סירי המרק הכבדים מתוך אפלת ארון המטבח.
אצלנו אוהבים מרק ( קר ) אפילו באמצע הקיץ
רוב המרקים יהיו במהלך החורף יש משהו במרק שמתבשל לאיטו מפזר ארומת ריחות וגורם לנו להשתוקק למרק טעים, מהביל ומלא כל טוב.
אז איך עושים שיצא לנו מרק ממש מוצלח ?
איך אפשר להציל ולנצל תכולת מקרר מבלי שאף אחד ידע ?
ברשת היום ניתן למצוא אלפי מתכוני מרק מעולים זו אף פעם לא היתה בעיה
מתכון לכל מרק אפשר כאלו שמישהו אחר כבר ניסה והכין
מגוון אדיר של מרקים:
- סמיכים או נוזליים
- צחים או גדושי כל טוב
- קרמיים או מלאי ירקות.
- צמחוניים, טבעוניים
- חלביים או בשריים
כולנו יודעים שמתכון טוב ככל שיהיה מבלי שיש לנו את הבסיס להכנה המנה תצא בסדר, סביר אפילו המרק יהיה טעים – אבל הוא לא יהיה מושלם, הוא לא יהיה המרק הזה שכולם רוצים את המתכון שלו
כדי להכין את המרק המושלם אנחנו מביאים אליכם טיפים מפתיעים יכול להיות שאת חלקם אפילו אתם מכירים
אז שנייה לפני שאתם נכנסים למטבח עשו לעצמכם טוב וקראו את השורות הבאות 😊
העשירו את מגוון הירקות:
מרק אוהב ירקות לכן כמעט כל ירק שיש לכם בבית יכול למצוא את עצמו בתוך המרק, וככל שתשתמשו בירקות מפתיעים שלא רואים בדרך כלל במרקים , ככה טעמו של המרק יהיה עשיר ומעניין יותר.
לדוגמא: קולרבי, דלורית, עגבניה, קייל, כרוב, פלפל, לפת ועוד.
רוקנו את המקרר:
כולנו מכירים את הירקות ועשבי הטיבול שבמגירת המקרר שאנחנו יודעים שהם על הקצה כבר לא רעננים ומוצקים כפי שהיו ביום נרכשו, המרק זו ההזדמנות לנצל אותם שנייה לפני שזורקים – כי בינינו לא זורקים אוכל !
פתיחת תבלינים:
נהוג מקובל ומומלץ לפני הכנסת הפרודוקטים של המרק לחמם מעט שמן ולהכניס אליו את תערובת התבלינים בעיקר אם יש לכם במרק תבלינים עזי טעם, טחונים או שלמים, כמו:
כמון, כוסברה, שומר, הל וכדומה,
טיגון מהיר שלהם במעט שמן זית יפתחו את הטעמים והניחוחות וייטמעו בצורה נהדרת עם שאר רכיבי המרק
טיפ :
- בשלב הזה חשוב לעבוד באש נמוכה / בינונית בכדי לא לשרוף את התבלינים
- רצוי מאוד שהמחבת תהיה עם תחתית עבה וציפוי נון סטיק איכותי למניעת הדבקות וחריכה
טגנו את הירקות
הנה משהו שרובנו לא עושים נכון זה עוד שלב בהכנה אבל מביא לשדרוג אדיר, טיגון ואפילו צריבה קלה של הירקות הללו לפני שלב הוספת המים לסיר, ירקות כמו בצל, שום, גזר, סלרי וגם אחרים כמו בטטה ודלעת. טעמו של המרק יהיה עשיר ועמוק יותר אם תקדישו כמה דקות
ציר :
זה כבר דורש קצת תכנון מראש אבל זה פשוט וואו, אם יש לכם ציר מוכן שיכול להחליף את המים זה יכול להיות ציר ירקות, עוף או בשר עומק הטעמים של המרק שלכם יהיה כזה שלא ניתן להשאר אליו, ציר אפשר להכין פעם אחת בכמות גדולה ( אפשר להקפיא )שתספיק לכמה פעמים ותשמש אתכם גם למרקים הבאים.
טיפ: רצוי להקפיא את המרק בקופסת אחסון זכוכית המאפשרת מעבר בין טמפרטורות , כך שניתן יהיה להקפיא מצד אחד ולהכניס לתנור או למיקרו מצד שני .
עשבי תיבול :
את עשבי התיבול מוסיפים למרק פעמיים אם מכינים מרק צח ורוצים לשמור על צלילות רצוי להשתמש בכדור רשת לבישול כך נהנים מכל העולמות מצד אחד כל טעמי עשבי הטיבול יוצאים אל המרק מצד שני הוא נשאר צח לגמרי.
בתחילת הבישול כי זה חלק מתבלון וטעמי המרק.
בסיום ממש, כדי שטעמם הטרי יעניק רעננות לכבדות והעומק של המרק.
מגבירים טעמים :
ישנם מספר תבלינים "עוקצניים" כאלו שלא ציפית לפגוש במרק מן תבלינים ארומטיים כאלה שיתנו טוויסט למרק .
זהירות ! לא כולם אוהבים ולא לכולם זה מתאים, אתם יודעים מי הסועדים ועם מי נכון "להתפרע" עם הטעמים ועם מי להיות זהיר יותר .
תוספת שכמעט תמד באה מדהים מרק – זה פטריות מיובשות שמיד הופכות את המרק למשהו קצת יותר …
סמיך או דליל :
למרק סמיך במיוחד מוסיפים סוג של דגן כמו אורז או גריסים, עדשים שאוהבים ואפילו קוואקר
חשוב לדעת:
- שכל אחד מהמוזכרים כאן מקבל נפח במהלך הבישול לכן חשוב לקרא ולהבין בדיוק איזו כמות צריך להוסיף , למרות שמרק זה בישול Free-hand כאן רצוי להשתמש במידות מדויקות בעזרת כד מידה או כוסות מדידה
- הדגנים מוסיפים ערכים תזונתיים למרק וממש הופכים אותו לארוחה שלמה, אבל הוא רק חלק מהארוחה אז לשים לב לכמויות בכדי שלא נתמלא כבר עם המרק.
טוחנים :
מרקים טחונים צריכים להיות סמיכים אבל לא יותר מדי, אל תהססו להוסיף מעט נוזלים אם המרק מוצק מדי. מומלץ להוסיף למרק טחון מעט שמן זית, חלב או קרם קוקוס או אפילו שמנת מתוקה, כדי שהמרקם שלו יהיה חלק יותר.
ממש לפני ההגשה בצלחת כדאי להוסיף למרק זילוף של שמן זית או שמן ארומטי אחר ואם מדובר במרק קטניות, גם מיץ לימון סחוט טרי.
טיפ: רצוי להשתמש במוט בלנדר ידני כך יש לנו שליטה מלאה על רמת הטחינה, עיתים נרצה להשאיר מעט גושים במרק ולא שכולו יהיה במרקם חלק לגמרי.
מרקמים וניגודים :
כדי שיהיה לנו מעניין מומלץ להוסיף למרק אל מול כל החלקות והנוזליות תוספות קראנצ'יות כאלו המעניקות טעם שונה מלוח, חרפרף ומרקם כיפי ומתפצח, הפופלריים ביותר כמובן הם הקרוטונים ושקדי מרק.
טיפ: קרוטונים ביתיים זה הכי הכי שאריות של לחם או חלה של שבת, מעט שמן זית מלח גס או תבלינים אחרים שאוהבים, יכול להיות מרק עוף, פלפל שחור פפריקה וכן הלאה, טיגון על מחבת שחוממה מראש עד לקבל צבע זהוב חום ויש לכם קרוטונים נהדרים HOME-MADE
זה לא מתקלקל !
אם כבר הכנו מרק, חפשו את הסיר הכי גדול בבית ותכינו בו כמות גדולה ואת מה שנשאר הקפיאו, כדי שתוכלו לשלוף מרק מן המוכן ברגע שיגיע הגשם הבא.
כלי הבישול :
דברנו לא מעט על טעמים עמוקים, ארומות, פתיחת תבלינים בכדי להגיע לתוצאות האלו חשוב לבחור את כלי הבישול הנכונים למחבת .
לפתיחת התבלינים וטיגון או צריבה של הירקות נשתמש במחבת נון-סטיק כבדה רצוי שתהיה לה תחתית עבה בכדי למנוע את שריפת התבלינים הבצל או הירק
למרק עצמו נשתמש בסיר גבוה במיוחד כך יהיה לנו פחות התאדות של נוזלים בזמן הבישול וכמובן העומק נותן אפשרות לערבב תוך כדי ללא חשש וגם כאשר אנחנו רוצים להעביר את הסיר ממקום למקום יש יתרון נוסף לעומק ולרוחב מצומצם כדי למנוע שפיכה של המרק .
עכשיו כשקראתם את כל הטיפים האלה לא משנה איזה מתכון מרק אתם תקראו,
אם זה מרק עדשים כתומות , מרק חרירה , מרק כתום, מרק צח או כל מרק מומלץ אחר – תהיו בטוחים שיצא לכם מושלם .
בתיאבון 😊